Wat is Nordic Walking

Nordic Walking als sport vindt zijn oorsprong in Finland. Hier wordt sinds het begin van de 20-ste eeuw gedurende de zomer het “lopen met stokken” als trainingsvorm voor het langlaufen gebruikt.

Nordic Walking is wandelen met nordic wandelpoles( een soort skistokken) welke gemaakt zijn van carbonfiber en dus een sterke schokabsorberende functie hebben.
Tijdens Nordic Walking zet de deelnemer zichzelf niet alleen met de voeten af maar ook wordt de armzwaai gebruikt om zichzelf via de nordic walking pole af te zetten.
Hierdoor worden meer spieren in het lichaam aangesproken op activiteit en moet meer zuurstof in het lichaam worden opgenomen zodat de hartslag veel meer omhoog gaat dan bij gewoon wandelen. Hierdoor is Nordic Walking een ideale manier om de conditie op te bouwen.

Het succes van Nordic walking is wellicht te danken aan het feit dat de sport voor iedereen geschikt is. Het is een veilige en plezierige sport, waarbij jong én oud op een gemakkelijke en leuke manier kan genieten van een gezonde en actieve levensstijl. Doordat je tijdens het lopen minder snel in de gaten hebt dat je intensief aan het sporten bent (zowel mentaal als fysiek), werkt Nordic Walking voor veel mensen verslavend.

Het is belangrijk dat Nordic Walking met de juiste techniek wordt uitgevoerd. Niet alleen voorkomt dit blessures, maar bij een juist uitgevoerde techniek wordt een zo hoog mogelijk rendement uit de inspanningen behaald.Ook zal de conditie en het uithoudingsvermogen sterk worden verbeterd tijdens het Nordic walken.

Nordic Walking vraagt meer inspanning dan alleen maar wandelen in een stevig tempo. U gebruikt niet alleen uw benen, maar ook uw armen en rug. En dat maakt verschil: bij Nordic Walking verbrandt uw lichaam al gauw 400 kcal per uur, tegen 280 kcal bij sportief wandelen. De polsslag is ruim 10% sneller, zo hebben wetenschappers al eens becijferd.

Maar het belangrijkste verschil met wandelen is wel dat Nordic Walking wordt geroemd om zijn weldadige effect op nek, schouder en bovenrug. Dat is niet verwonderlijk: de constante beweging van de armen zorgt voor betere doorbloeding en sterkere spieren. Zo zijn al veel beoefenaren van chronische klachten, waaronder RSI, afgekomen. Het is natuurlijk wel verstandig om eerst met uw huisarts te overleggen, voordat u gelijk Nordic Walking poles aanschaft.

Andere delen van het lichaam hebben er eveneens baat bij: wandelen met poles is ook minder belastend voor de knieën. Veel Nordic Walkers waren vroeger hardlopers, maar zijn daarmee gestopt wegens hardnekkige blessures. In vergelijking met hardlopen kunt u Nordic Walking tot op hogere leeftijd volhouden.

. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie is het geschikt

Het succes van Nordic walking schuilt wellicht in het feit dat de sport voor iedereen geschikt is. Niet alleen jonge mensen of conditioneel getrainde mensen, maar ook oudere mensen of bijvoorbeeld mensen met een overgewicht kunnen middels Nordic walking hun lichaam op een gezonde wijze een betere conditie geven.  Ook kan voor sommige lichamelijke klachten deze sport een heilzame werking hebben, te denken valt hierbij aan nek/schouder klachten, reuma, etc. Hieromtrent kan uw specialist of huisarts u meer informatie geven.

 

Reumapatienten:

De meeste artsen/specialisten geven een positief advies vwb Nordic walking en reuma. Beweging is goed! Nordic walking is een goed hulpmiddel om (weer) te gaan bewegen. De stokken geven houvast en steun. Uiteraard wordt het programma aangepast: deze wordt afgestemd op de toelaatbare belasting, niet iedereen kan hetzelfde....

Wel is het aan te bevelen om eerst de huisarts te raadplegen indien u op dit moment helemaal niet sport, of indien u klachten heeft.

Er zijn diverse groepen reumapatienten van de RPV-Eindhoven (Reumapatienten vereniging Ehv) door Bensportief aan het wandelen gebracht. Er lopen 2 vaste groepen wekelijks door de bossen, onder begeleiding van kundige begeleiders. Jaarlijks krijgen deze groepen een check-up waarbij de techniek van het Nordic walking per individu nogmaals wordt bijgeschaafd. Het enthousiasme in deze groepen is groot, veel mensen kunnen inmiddels meer dan dat ze voorheen konden doen! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de voordelen

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de cursus 

Deze cursus is bestemd voor iedereen die nog nooit een Nordic Walking cursus heeft gevolgd en graag de technieken van Nordic Walking onder de knie wil krijgen.De basistechnieken worden in theorie en praktijk aangeleerd en u maakt kennis met de benodigde materialen. De beginnerscursus bestaat uit 4 praktijk lessen van ongeveer  1 Ľ uur. Tevens wordt er aandacht besteed aan onderwerpen als kleding, schoenen, stokken, techniek, blessurepreventie.

De praktijkoefeningen zijn gericht op techniek, spierversterking, coördinatie, uithoudingsvermogen en lenigheid. Poles zijn tijdens de cursus aanwezig.(diverse soorten en merken). Na de cursus bent u in staat om de voor u meest geschikte soort poles te selecteren.

 Indien u een les moet missen dan is er altijd de mogelijkheid om de les op een ander tijdstip in te halen.

Door wie:

De cursus wordt gegeven door een ervaren en gediplomeerde (KNAU) instructeur.

Om voldoende trainingseffect te krijgen zijn de groepen niet groter dan 8-10 cursisten.

Waar & Wanneer:

Een cursus wordt in principe gegeven  op zaterdag- of zondag morgen, maandagmorgen of -middag. Zodra een groepje (voldoende) vol is, dan start de cursus.

Andere dagen/tijden zijn ook bespreekbaar. Als u zich als groep ineens aanmeld is bijna iedere dag mogelijk.

De locatie is het bosrijke gebied in Eindhoven zuid, of voor verenigingen/clubs/groepen op een locatie bij u in de buurt.(op aanvraag)

Kosten:

De cursus kost 50 €. pp.  Hierbij is het gebruik van de stokken inbegrepen.

Aanmelden:

Voor informatie of aanmelding belt u : 06-22563023 (Ben) of stuur een mailtje naar info@bensportief.nl

Dan kunnen we zo goed mogelijk een startdatum en tijd voor u inplannen.

  

 

 

vaste wandelavond. 

Er is 1 vaste wandel-avond waarbij groepsgewijs een Nordic wandeling wordt gemaakt. Deze avond is in principe bedoeld voor mensen die na een cursus door willen gaan met de sport, maar niet alléén willen wandelen of geen wandelmaatje(s) kunnen vinden. Er wordt hier niets nieuws bijgeleerd, maar de sport wordt gewoon toegepast.  

Voor deze groep mensen is er op de donderdag avond de mogelijkheid om onder begeleiding van een instructeur een (bos)wandeling te maken. In de zomer is het startpunt de "hut van Mie Pils" te Aalst, vanwaar prachtige wandelingen gemaakt kunnen worden door bos en heide.

In de winter is het startpunt telkens ergens op een nader af te spreken locatie , omdat het tijdens deze avonduren donker is wordt er gelopen over verharde wegen/voetpaden waar verlichting is.

De wandeling start om 19.30 uur en duurt ca. 1 a 1 1/2 uur.

Het is aan te bevelen om eerst de techniek te leren, bijv door een cursus,  alvorens mee te doen met deze wandelingen. Tijdens de wandeling wordt er wel aandacht besteed aan de techniek, maar dit is niet het hoofddoel. Het tempo moet voor iedereen aanvaardbaar zijn, dwz zowel snelle alsook langzamere lopers kunnen hun eigen tempo blijven lopen. Hier wordt rekening mee gehouden.

Het is niet direct noodzakelijk om zelf stokken aan te schaffen, er kunnen stokken tegen een kleine vergoeding gehuurd worden bij Bensportief. 

Indien u interesse hebt neem dan contact op info@bensportief.nl  of bel 0622563023. 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

het materiaal

Het materiaal dat u nodig heeft om deze sport te kunnen beoefenen bestaat uit de "poles" (stokken) en goede wandelschoenen.

De stokken zijn er in diverse soorten en maten te vinden. Er zijn stokken met vaste en variabele lengte. De stokken zijn gemaakt van carbon of Aluminium. De punt is meestal gemaakt van gehard staal. De stok heeft een vaste "handschoen" die links en rechts verschillend zijn. Belangrijk is dat het handvat en de handschoen goed aanvoelen, u moet goede grip hebben. Een Nordic walking pole is iets anders als een wandelstok! Wanneer u op de verharde weg loopt zijn er rubberdoppen om op de punt te plaatsen. Vaak hebben de stokken ook nog een rozetje om in de sneeuw te lopen (net als skistokken)

De schoenen kunt u in elke sportzaak of outdoor-shop vinden. Het gaat in dit geval om lichte wandelschoenen die liefst waterdicht zijn. Hoge/zware bergschoenen zijn voor gebruik in Nederland af te raden.(gewicht) Ook hier geldt: voor iedere toepassing zijn er verschillende mogelijkheden.

Uiteraard past u uw kleding aan op het weer en op de beoogde intensiteit. Bedenk wel dat u van de inspanning gaat zweten, en dus is ademende kleding  gewenst. Een wind/waterdicht jack is 'swinters een must, terwijl je in de zomer rustig in een ademend shirt kunt lopen.

Tijdens de cursus komt het materiaal ruimschoot aan bod. Iedere cursist kan bovendien een aantrekkelijke korting krijgen op de aanschaf van de materialen bij Runnersworld Eindhoven.

   
Willemstraat 2
5611 HD Eindhoven
040-2372337                                       
 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Routebeschrijving

De cursus wordt op 2 locaties gegeven;

les 1 en 2 vinden plaats in het bos bij Eikenburg/ de Roosten (Eindhoven)

les 3 en 4 vinden plaats in het bos bij de "hut van Mie Pils" (Hutdijk te Aalst).

Zie hieronder voor een routekaartje.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie of aanmelding:

“Bensportief”

www.bensportief.nl

U kunt altijd bellen naar   0622563023 , Ben

of stuur een mailtje naar:info@bensportief.nl


wat is nordic walking    voor wie is het geschikt  voordelen   materiaal    cursus   route    contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even voorstellen:

Mijn naam is Ben vd Plas. Ik ben sinds 1987 actief als recreatief hardloper. Ik loop zowel 1/2 als hele marathons. Maar ook op kortere afstanden mag ik graag  af en toe een wedstrijdje lopen.

Naast mijn actieve sportleven geef ik training in de (hard)loopsport op diverse niveaus, en organiseer ik Nordic walking cursussen. Ik heb voor beide disciplines een diploma en licentie van de KNAU (koninklijke Nederlandse Atletiek Unie)

Ik ben als trainer actief bij een regionale atletiekvereniging. Ook heb ik enkele niet gebonden lopers onder mijn hoede en begeleid deze op weg naar hun persoonlijke doelstellingen.

Op een basisschool bereid ik de kinderen voor op het jaarlijkse hardloopevenement, de city run van Eindhoven.

Naast mijn sportieve activiteiten ben ik vooral vader van 2 dochters, echtgenoot van Nancy en ben part-time werkzaam als bedrijfskundig adviseur.

Bensportiefis ingeschreven bij de KvK onder nummer 17190909

 

Linkpartners:

Iets heel anders: voor een byzonder handgemaakt (Oosters) tapijt ga je naar

www.serozatapijten.nl

Voor kinderergotherapie ga je naar

www.stap-voor-stap.com


klik hier om nogmaals te lezen of ga terug naar home

wat is nordic walking    voor wie is het geschikt  voordelen   materiaal    cursus   route    contact